Møde om intelligente randzoner i Spjald og Christansfeld

Af: Irene Wiborg og Sebastian Zacho, SEGES

Der var stor interesse for at høre om projektet, som jo både kommer med forslag til løsninger på miljøproblemer ved at etablere intelligente virkemidler, med droneflyvninger der foretages for at kunne blive klogere på hvornår der opstår erosion og på en forklaring på nogle planteforsøg i randzonerne.

I Christiansfeld havde det lokale plejehjem stillet lokale til rådighed – og der kom ca. 25 nysgerrige landmænd mv. I randzonen så vi bl.a. på planteforsøg og droneflyvning. På nuværende tidspunkt er der ikke en konstrueret intelligent randzone i dette område – men det vil man altså gerne have, var beskeden fra det sønderjyske.

I det Vestjyske var pressen rigt repræsenteret, bl.a. var TV Midt-Vest med – de var meget optaget af, at der faktisk på dagen var gang i gravearbejdet. Du kan se indslaget, hvor bl.a. Brian Kronvang (AU), Landmand Thomas Meldgaard og formand for Teknik- og Miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune (V), Ole Kamp udtaler sig, ved at klikke på billedet.  I indslaget udtaler Thomas Meldgaard i forbindelse med etableringen af randzonen på hans jord, ” Vi trænger til at få nogle nuancerede billede på hvad vi udleder og ikke udleder, og om der er noget vi kan gøre bedre”.

Se interviewet med Brian Krongvang

Den skrevne presse har også haft omtale af arrangementerne, og her var der udtalelser fra Irene Wiborg (SEGES) og Brian Kronvang (AU) til Videbæk-Spjald Ugepost, ligesom Dagbladet Ringkøbing-Skjern havde omtale af arrangementerne. Foruden omtale af arrangementerne, så udtalte planteavlsrådgiver Søren Søndergaard (Vestjysk Landboforening) bl.a. i forbindelse med intelligente randzoner at, ”Hvis landmanden kan nedsætte sin udledning, kan han gøde mere effektivt på sine marker, og dermed opnå en højere proteinkvalitet på sine afgrøder. Det vil blandt andet betyde, at vi ikke behøver at importere fra Tyskland” og ”De øgede mængder nedbør skyller den gode muld af markerne men vi kan allerede nu se, at den nye randzone holder jorden væk fra vandløbende” (Dagblandet Ringkøbing-Skjern d. 5. november 2014)